Bel Mail Offerte Projecten Contact

LIFTEN

Liftkeuringen

Naast regelmatig onderhoud, is een liftkeuring van essentieel belang om de veiligheid van uw lift te waarborgen. Een liftkeuring draagt significant bij aan de veiligheid van uw liftinstallatie. Tijdens deze keuring wordt beoordeeld of alle veiligheidscomponenten naar behoren functioneren en of alle onderdelen nog in optimale staat verkeren. Het resultaat is een onafhankelijk rapport dat de actuele veiligheidsstatus van uw lift weergeeft, in overeenstemming met de wetgeving rondom personenliften.

Bestaande lift

Keuren voor betrouwbaarheid en behoud

De meerwaarde van een liftkeuring schuilt in het feit dat deze wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij, niet door uw eigen onderhoudspartij. Dit waarborgt dat de veiligheid te allen tijde prioriteit heeft. Zo kunt u de veiligheid van de gebruikers van uw liftinstallatie optimaal garanderen.

 

Wij kunnen als onderhoudspartij uw lift niet voor u keuren, maar in Nederland zijn er verschillende gecertificeerde instanties die deze taak voor u kunnen uitvoeren. Desondanks kunnen wij u ondersteunen bij dit proces. Wij regelen de planning en maken een afspraak met de keurende instantie. Uw vaste monteur staat u bij tijdens de keuring, kan u helpen met het beantwoorden van de vragen en indien nodig direct een offerte opstellen voor eventuele reparaties.

Is een periodieke liftkeuring verplicht?

Het is wettelijk verplicht om uw lift elke achttien maanden te laten keuren door een onafhankelijke instantie. Uw onderhoudspartij kan dit niet voor u uitvoeren, maar kan u wel ondersteunen. Tijdens deze keuringen wordt getest of de installatie veilig is en voldoet aan de geldende vervaardigingsvoorschriften en relevante arbo-regelgeving.

 

Er zijn echter enkele installaties die zijn uitgesloten van keuring door een aangewezen keuringsinstelling. Enkele voorbeelden hiervan zijn (klein)goederenliften, goederenheffers, roltrappen, rolpaden, woonhuisliften, trapliften, hefplateau’s, bouwliften, gevelonderhoudsinstallaties en gevelladders. Deze installaties zijn niet verplicht om te worden gekeurd door een aangewezen instantie.

Keuring personenlift: wettelijke vereisten

Het Warenwetbesluit Liften en Arbobesluit leggen vast welke liften door een onafhankelijke keuringsinstelling moeten worden gekeurd. Volgens deze wetten moet de eerste periodieke keuring van uw personenlift binnen twaalf maanden na ingebruikname plaatsvinden, gevolgd door keuringen om de achttien maanden. Bezitters van personenliften moeten kunnen aantonen dat hun lift regelmatig is gekeurd. Als uw lift echter ingrijpend onderhoud ondergaat of als u de gehele lift of delen daarvan laat vervangen of wijzigen, is een nieuwe keuring vereist. Bijvoorbeeld bij een modernisering van het besturingssysteem, wat de werking van de lift beïnvloedt.

 

 

Contact

Liftinspectie inplannen

Wilt u meer informatie of wilt u dat wij een liftinspectie voor u inplannen? Neem dan eenvoudig contact met ons op via het contactformulier hiernaast.